Cover van De Creatiespiraal door Marinus KnoopeIn deze aflevering bespreek ik het boek “De Creatiespiraal, natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid” geschreven door Marinus Knoope. Dit boek uit 1998 las ik al eerder en is mij bijgebleven enerzijds omdat de schrijver net als ik een ex-fysicus is, anderzijds omdat het idee van De Creatiespiraal mij aansprak. De video is opgenomen op een winderige decemberdag  voor het Earthship in het Doepark te Zwolle. Vanuit de wens een zeer energiezuinig huis te bouwen ontwierp de Amerikaans architect Michael Reynolds het en hij gebruikte daarvoor aarde, autobanden, flessen en ander afvalmateriaal. Een mooie realisatie van een wens dus.

De twaalf stappen van De Creatiespiraal

Met de witte hoed van de feiten op doorloop ik de twaalf stappen van de spiraal:

 1. Wensen – formuleer een positieve energiegevende wens
 2. Verbeelden – visualiseer het eindresultaat
 3. Geloven – ontwikkel geloof, elimineer twijfel
 4. Uiten – deel je wens met anderen
 5. Onderzoeken – onderzoek wat en wie je nodig hebt (netwerken)
 6. Plannen – zet de stappen uit in de tijd
 7. Beslissen – kick-off van de realisatie
 8. Handelen – realiseer de stappen
 9. Volharden – overwin de tegenslagen
 10. Ontvangen – geniet van wat er is gerealiseerd
 11. Waarderen – evalueer het proces
 12. Ontspannen – inkeer in jezelf, rust

Neuro-Linguïstisch programmeren

Met de blauwe hoed van het denken zie ik elementen van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) terug in De Creatiespiraal, met name in de stappen Verbeelden en Geloven), bijvoorbeeld in het gebruik van beelden en positieve bekrachtiging (mantra’s).

Calvinisme

Positief aan het boek vond ik het feit dat Knoope zoveel aandacht besteedt aan het voorbereiden en nagenieten van het echte werk. Als Calvinistisch volkje willen wij daar nogal eens aan voorbij gaan.

Theoretisch en modelmatig

Als kritiek op het boek noem ik het soms wat doorgeslagen modelleren van Knoope. De koppeling met de zeven chakra’s had voor mij niet gehoeven. Tevens zou men het wat aan de theoretische kant kunnen vinden. De werkelijkheid kan soms veel weerbarstiger zijn dan een mooi model.

Ongeduld

De rode pet van de emoties roept bij mij een zekere mate van ongeduld op. Ik ben soms ook een Calvinistische doener en dan gaat het bij al dat voor- en nawerk soms een beetje kriebelen.

Ondernemingsplannen en levenswensen

Iedereen met wensen kan wat aan het boek De Creatiespiraal hebben. Denk aan ondernemers die een nieuwe dienst of een nieuw product inn de markt willen zetten, maar ook kan het mensen met grote levenswensen als emigratie bijstaan. Als zij dat boerderijtje in Frankrijk gaan visualiseren kan het een aantrekkelijk droombeeld zijn of een toch wel erg saai en rustig perspectief.

Conclusie

De Creatiespiraal van Marinus Knoope is een nuttig boek voor mensen met wensen die verandering willen en daadwerkelijke realisatie van die wensen.

Tagged with:
 

One Response to De Creatiespiraal (Marinus Knoope)

 1. Cecile says:

  Erg leuk en orgineel!
  Cecile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>