Denken als een genie (Michael Gelb)Videorecensie van Denken als een genie (Michael Gelb) met de ondertitel Leer van de tien meest revolutionaire denkers uit de geschiedenis. Rik staat voor het Zwolse geboortehuis van Thorbecke,  de bedenker van de Nederlandse grondwet in 1848.

Tien genieën

De opbouw van dit zelfhulp boek volgt de biografieën van tien grote denkers, te weten:

  1. Plato, de grote Griekse filosoof
  2. Brunelleschi, uitvinder van het perspectief en architect en bouwmeester van de Dom van Florence
  3. Columbus, ontdekker van Amerika
  4. Copernicus, de man die de zon in het middelpunt plaatste
  5. Elizabeth I, The Virgin Queen van Engeland
  6. Shakespeare, de grote Bard
  7. Jefferson, één van de Founding Fathers van Amerika en haar derde president
  8. Darwin, bedenker van de evolutietheorie
  9. Gandhi, die op een geweldloze manier India onafhankelijk maakte
  10. Einstein, bedenker van de relativiteitstheorie

Gelb, een Amerikaans spreker en trainer van grote bedrijven, geeft een korte biografie van elk genie en gaat specifiek in op zijn of haar grote kracht en hoe wij onszelf die kracht eigen kunnen maken.

Positief

Ik vind het altijd mooi om te lezen over de levens van grote geesten. Hoe gingen ze te werk en, vooral, hoe overwonnen ze tegenslag en tegenstand. Het verhaal van Columbus bijvoorbeeld die financiers zocht voor zijn grootse onderneming is inspirerend. Hij ging zelfs zo ver om zich een aristocratisch accent aan te meten, teneinde in de gratie te komen bij het Spaanse hof.

De combinatie van biografie en zelfhulp vind ik een originele.  We kunnen tenslotte veel leren van dit soort grote geesten, ondanks dat we in een heel andere tijd leven.

Wat mij ook in het boek aansprak was de passie waarmee Gelb schrijft. Hij is duidelijk vol verwondering en bewondering voor deze kolossen en dat spat van de bladzijden.

Negatief

Voor mij was het aantal oefeningen te groot. Na elke biografie geeft hij oefeningen om je de levens- en denkstijl van het genie eigen te maken, en ik merkte dat ik ze steeds meer ging overslaan.

Ook zou je kunnen twisten over de namen in deze top tien. Hij kijkt duidelijk vanuit het Anglosaksisch perspectief (Elizabeth, Jefferson) en laat ook hele grote namen weg (Picasso, Rembrandt, Edison, Gebroeders Wright) die met evenveel recht hadden kunnen figureren. Dit komt waarschijnlijk omdat hij de namen min of meer als kapstok gebruikt voor de zelfhulp oefeningen, en het is minder belangrijk of ze echt de grootste tien zijn.

Interessant

Dit is niet het eerste boek van Gelb in deze stijl. Dat is Denken als Leonardo da Vinci, dat hij eerder schreef. Dat werk was eigenlijk zijn doorbraak en ik zou het graag eens lezen.

Gelb behandelt ook ene Win Wengers, die experimenten heeft gedaan waarbij mensen zich probeerden te verplaatsen in het lichaam en de geest van een genie. Dit zou een enorme boost geven aan hun intelligentie en creativiteit. Interessant!

Wat mij tenslotte wel intrigeert is of dit soort zelfhulp boeken ook echt effect hebben op hun lezers op de lange termijn. Veranderen ze werkelijk hun leven en gewoontes of is het effect klein en van korte duur. Is daar onderzoek naar?

Conclusie

Ik vond vooral de biografieën van Denken als een genie de moeite waard. De oefeningen waren niet allemaal aan mij besteed.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>