Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss)Boekbespreking van Een werkweek van 4 uur door Timothy Ferriss met als ondertitel “Leid een rijk leven zonder veel te doen”. De video is opgenomen op de parkeerplaats van Zilveren Kruis Achmea te Zwolle.

DEAL

De auteur heeft zijn boek gestructureerd met het acroniem DEAL

  • Definitie: bepaal wat je wilt bereiken en hoeveel deze doelen zullen kosten
  • Eliminatie: verwijder tijdvreters en focus je op de twintig procent die tachtig procent van de inkomsten oplevert
  • Automatisering: gebruik ICT of Personal Assistants om je onderneming te automatiseren en doe zelf alleen het essentiële
  • Liberation: maak jezelf vrij om de dingen te doen die je leuk vindt, zoals tangodansen of Chinees kickboxen

Positief

Wat er voor mij uitspringt is de onconventionaliteit en soms zelfs onredelijkheid van Ferriss’s stijl. Hij heeft lak aan conventies en doet de dingen op zijn eigen radicale manier. Toch heeft hij ook wel diepgang, als hij Griekse en Romeinse denkers citeert. Hij noemt zelfs een minimalist als Thoreau. Tenslotte herken ik in zijn streven naar een muze, zo noemt hij een bedrijf dat voor hem inkomsten genereert met minimale inspanning, wel mijn eigen aanpak.

Negatief

Op mij komt het boek soms wat puberaal over. Het nastreven van snelle kicks is iets wat je op den duur toch gaat vervelen. Mijns inziens is Ferriss daarin wel een hedonist: het genot staat centraal en de rest kan stikken. De vraag naar het waarom van een 4-urige werkweek wordt daarom ook niet voldoende beantwoord. Wat moet je met al die tijd die je overhebt en hoe zit het met zingeving en voldoening uit je werk?

Interessant

Het is interessant om te zien hoe Ferriss zich verder ontwikkelt. Blijft hij zo puberaal of wordt hij volwassen? Ik weet dat hij zich later ook met koken heeft bezig gehouden, en dit filmpje waarin hij wijn decanteert met een mixer illustreert zijn onconventionele aanpak weer eens.

Een andere vraag die ik heb is of er inderdaad zoveel Nieuwe Rijken zijn, zoals hij de mensen noemt zoals hijzelf. Ik zie het eerlijk gezegd niet zo om mij heen, maar dat kan aan mij liggen.

Eigenlijk is het mijn verwachting dat een mondiale levensstijl zoals Ferriss leidt een lokale tegenhanger krijgt. Mensen zullen back-to-basics gaan en hier en nu gelukkig zijn, zonder daarvoor direct op een vliegtuig te stappen.

Conclusie

Een werkweek van 4 uur is een interessant werk, en dan met name voor diegenen die hun werkzame leven slijten in grote kantoren en zich afvragen of ze dat tot hun pensioen zullen blijven doen.

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>